home
contact
picture
Istoria Românilor
Cuvânt înainte
comanda
Manual BAC istorie
Cuprins manual
Comanda manual
Review-uri ★★★★★
Subiecte rezolvate BAC
Subiecte de antrenament
Lecții interactive
Istorie clasa a XI-a
Istoria in imagini
CV autor
Contact



Dragi elevi,

Am scris această carte din dorinţa de a-i ajuta pe toţi cei care doresc nu doar să înveţe pentru examenul de bacalaureat ci, mai mult decât atât, doresc să înţeleagă istoria românilor şi să o studieze cu plăcere. În cariera mea didactică şi de cercetare am constatat că există câteva cauze pentru care este posibil să nu înţelegem istoria.

Cea mai importantă dintre ele este lipsa unor informaţii care, deşi nu sunt foarte importante ca impact în timp, prin prezenţa lor ne-ar ajuta să ne creăm o imagine de ansamblu asupra unei perioade istorice. Programa şcolară face o selecţie a temelor istorice, pentru că numărul de ore de studiu este limitat. Astfel, inevitabil, se ajunge la prezentarea fragmentară a istoriei. Iată de unde vine acea senzaţie de gol, care ne face să credem că nu putem învăţa istoria. Dar pentru a înţelege istoria nu este nevoie să cunoaştem toate evenimentele în detaliu, ci trebuie să înţelegem fenomenele istorice importante şi să avem o explicaţie scurtă cu privire la evoluţia sub aspect politic, social, cultural şi economic a fiecărei epoci. Acest lucru nu se poate realiza doar prin lectura unor concluzii de câteva rânduri cu privire la anumite probleme, ci este nevoie ca acestor concluzii să le fie asociate nu doar informaţii, ci şi istorii, adică povestiri ilustrative.

O altă cauză care duce la neînţelegerea istoriei este utilizarea unor concepte sau a unor noţiuni care nu au o reprezentare concretă în mintea noastră. Spunem adesea stat vasal, revoluţie, ideologie socialistă, conservatorism etc. şi cunoaştem o definiţie a acestor termeni dar nu ştim suficiente informaţii pentru a-i folosi în contexte noi. Pentru a înţelege conceptele abstracte este nevoie de explicaţii mai detaliate decât simple definiţii. Spunem tătari, Ungaria medievală, Imperiul otoman, Marea Revoluţie Franceză, romanizare, etnogeneză etc.; dacă nu asociem aceste noţiuni cu nişte evenimente concrete, rămân doar simple cuvinte care construiesc o frază şi nu o realitate istorică. Fiecare eveniment, proces şi fenomen istoric enunţat trebuie să aibă o reprezentare concretă în mintea noastră astfel încât atunci când îl auzim să ne imaginăm o realitate posibilă, veridică, ce poate sta în spatele său.

Pentru a vă ajuta să depăşiţi aceste probleme, am creat acest manualul care cuprinde mult mai multe fapte istorice, istorii şi explicaţii decât ar trebui voi să reţineţi pentru examenul de bacalaureat (şi încă ar mai fi fost loc şi de altele). Dar, atenţie, manualul de faţă nu vă înşiră evenimente şi date istorice, ci le ilustrează, le explică pe cele pe care trebuie să le cunoaşteţi voi mai bine. Dacă doriţi cu adevărat să învăţaţi, nu doar să memoraţi, trebuie să citiţi mai mult. Veţi vedea atunci că nu mai uitaţi aşa de repede, nu mai faceţi confuzii şi efortul vostru de învăţare va fi mult mai mic, iar stresul se va transforma în plăcere. Evident că unii dintre voi nu o să se lase aşa de uşor convinşi că dacă citesc mai mult o să depună mai puţin efort de învăţare. M-am gândit şi la acest lucru, şi pentru aceea am creat nişte semne convenţionale care însoţesc lecţiile care vă dau posibilitatea să alegeţi ce doriţi să citiţi.

Evident că tot au rămas aspecte netratate ale istoriei noastre care ar fi meritat să ocupe un loc important aici, cum sunt problemele sociale sau problemele culturale, totuşi, am considerat că ne-am fi îndepărtat foarte mult de programa pentru bacalaureat, care privilegiază viaţa politică. Dacă aveţi nelămuriri şi sugestii cu privire la îmbunătăţirea conţinutului acestei cărţi, aştept opiniile voastre.

copyright © 2012
Manual BAC istorieCuprins manualComanda manualReview-uri ★★★★★Subiecte rezolvate BACSubiecte de antrenamentLecții interactiveIstorie clasa a XI-aIstoria in imaginiCV autorContact Contact